Войната с тийнейджъра

ЙЕСПЕР ЮЛ ФЕМИЛИЛАБ БЪЛГАРИЯ
организира семинар за родители на тема:

ВОЙНАТА С ТИЙНЕЙДЖЪРА: КАК ДА ОЦЕЛЕЕМ В НЕЯ И ПОЕМЕМ РОДИТЕЛСКО ЛИДЕРСТВО?Преди точно 40 години беше създаден детският сериал „Войната на таралежите“. Войната беше тази между тийнейджърите, наречени тогава с изключително сполучливата метафора таралежи (думата тийнейджър още не съществуваше в българския език) и техните родители. Днес, много от тогавашните таралежи имат свои собствени таралежи – тийнейджъри. Макар и да се раждат без бодли, точно в тази възраст те им порастват и естествено първите, върху които ги тестват, са техните родители. И това е най-нормалният и здравословен процес. Страшното е когато таралежите или не разбират че имат бодли и са склонни да приемат ролята на жертви в отношенията с връстниците си, или директно започват война със себе си, като развиват саморазрушителни поведения, включително и зависимости. В наши дни долната граница на началото на така печално известните панически разстройства вече падна под 15 годишна възраст.

Ако се чувствате несигурни по отношение на ролята си на родители на тийнейджър и се съмнявате във вашата ценност като родители, добрата новина е, че тази възраст на Вашето дете е благодатно време да се погрижите за себе си и да възприемете нов тип лидерство.

Йеспер Юл оприличава този тип лидерство на спаринг двубой, в който родителят оказва максимална съпротива на тийнейджъра, когато счита, че детето му казва или върши нередни неща или не взима най-добрите решения за себе си.

На този семинар ще разгледаме темите:

  • В какво се изразява родителското лидерство по отношение на детето ни в тийнейджърска възраст?
  • Симптомите в тийнейджърска възраст като покана да посетим вътрешния му свят
  • От какво се нуждаят тийнейджърите?
  • Как да подкрепим нашия тийнейджър в семейството, в отношенията му извън семейството и в училище?
  • Как да зачетем автономията на тийнейджъра и да водим смислен диалог с него?

Водещи:
Калин Гайтанджиев – Сертифициран водещ на вдъхновяващи семинари от международната организация на Йеспер Юл FamilyLab International, семеен консултант, дългогодишен училищен психолог и баща на четири деца, две от които в тийнейджърска възраст.
Борис Колев, Сертифициран водещ на вдъхновяващи семинари от международната организация на Йеспер Юл FamilyLab International, председател на УС на фондация Бащинство – лицензиран представител за организиране на семинарите на Асоциация ФемилиЛаб в България

Дата: 23.03.2019 г.
Място: гр. София, ул.Шандор Петьофи 23
Час: 9:00 – 13:00 ч.
Цени: 80 лева за 1 участник, 120 лева за двойка
Промоция при ранно записване до 18.03.2019 г. – 60 лева за 1 участник, 100 лева за двойка.Заплащане:

  • IBAN: BG83RZBB91551002326641
  • Банка: Райфайзенбанк
  • Титуляр на сметка: Фондация Бащинство
  • Основание: такса участие семинар и две имена

Забележка: Броят на участниците е ограничен. Регистрирането за семинара приключва при запълване на бройката.